top of page
1146805_10200638031894028_671483894_o.jp

můj příběh

  • GENETICKÁ ANOMÁLIE RESORPCE KOŘENŮ ZUBŮ 

    • resp. geneticky naprogramovaná ztráta kořenů

  • ZASTAVENÝ VÝVOJ ČELISTÍ

    • ztráta několika zubů v důsledku nedostatečného místa v čelisti
       

  • Červen 2012 - ORTOGNÁTNÍ OPERACE ČELISTÍ,
    nebo-li jejich posun

    • v tomto roce jsem absolovola jednu z náročnějších ​operací ve stomatochirurgii, a to posun horní i spodní čelisti
       

  • MNOHALETÝ ŠPATNÝ SKUS

    • pro​blémy s čelistními klouby, které mají poškozené kloubní hlavice, čelisti se díky tomu zasekávají

    • vše vyřeší implantace a s ní správně vytvořený skus
       

  • 18 let s ROVNÁTKY

    • udržují zuby před extrahací (vypadnutím)​

    • nemožnost jíst tvrdé potraviny, náchylnost
      k studeným i teplým nápojům​
       

  • NUTNÁ IMPLATACE VŠECH ZUBŮ
     

  • VYSOKÉ FINANČNÍ NÁKLADY

    • veškeré náklady spojené s implantací zubů nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou​
       

  • PŘEBYTEČNÉ PENÍZE POUŽIJEME NA PODOBNÉ PŘÍPADY

    • ráda bych z případného přebytku vybraných peněz zafinancovala obdobné zdravotní případy, nebo ​rodiny, které si pro své děti nemohou dovolit finančně náročnou ortodontickou péči

Zdravím vás, 

mé jméno je Kristýna a je mi 28 let. Ráda bych vám v následujících řádcích přiblížila můj celoživotní příběh, tedy zdravotní problém, se kterým se potýkám. 

Můj problém začal, už když jsem byla malá a vypadaly mi mléčné zuby. Bohužel v tuto chvíli nikdo ani netušil, čím vším si budu muset projít. Když mi začaly růst druhé zuby, tak mi vznikl v puse veliký předkus a mezery mezi zuby. Tento problém se řešil klasicky vyndavacími rovnátky a snažili se nějak uspořádat mé zuby. 

Po jisté době se ovšem zjistilo, že vývoj mé čelisti se zastavil a není zde místo pro všechny zuby jako u každého jiného člověka. Stalo se to, že horní špičáky mi z nedostatku místa vytlačily stávající dvojky a totéž se stalo i u spodní čelisti, ale „jen“ u jednoho zubu. 

V tuto chvíli jsem tedy začala docházet na ortodoncii a nejdříve mi dali vyndavací rovnátka a poté mi byl nasazen fixní aparát čili rovnátka napevno a ty mi zůstaly dodnes. 

Ten z vás, kdo již měl někdy s rovnátky zkušenost, moc dobře ví, že i jeden rok je otravný a obtížný a to nemluvím o fixní verzi, protože jste vcelku dost omezeni, jaké jídlo můžete jíst a celkově je to dost nepříjemná věc. 

Já se s rovnátky potýkám a žiji již 18 let. 

 

Umíte si představit, že to opravdu není něco, co byste chtěli mít ve svém životě tak dlouho. Fixační rovnátka mám na horních i spodních zubech a chrání mi zuby před jejich extrahací čili vypadnutím a také chrání zuby při pohybu do strany. 

Během této doby jsem obešla mnoho specializovaných pracovišť, kde se nade mnou sešlo celé oddělení a diskutovali, jak je to možné a co se mi to vlastně stalo. Prošla jsem i významnými doktory, kde mě studovali v odborných knihách, ale abych pravdu řekla, připadala jsem si jako nový exponát v zoo, na který se chodí návštěvníci dívat a ukazují si na něj, ale nic moc o něm nevědí.

V zubařském křesle jsem strávila hodiny, v dnešním celkovém součtu bych řekla dny i týdny. Bohužel ne vždy jsem se dostala k úplným odborníkům a jeden takový pan doktor mi chtěl přicementovat pryskyřičnou dlahu na zuby… Nejsem odborník, ale to se mi opravdu zdálo nevhodné a raději jsem utekla.

V 17 letech jsem absolvovala genetické testy, při kterých se mi zjistila neznámá genetická anomálie, která zapříčiňuje resorpci kořenů, tedy jejich naprogramovanou ztrátu. Lze předpokládat, že resorpce kořenů bude nadále pokračovat. 

V roce 2012, kdy se dokončil růst, jsem v důsledku hlubokého skusu absolvovala bimaxilární ortognátní operaci čelistí (posun spodní i horní čelisti). S tím ale souvisí i problém, že v důsledku dlouholetého hlubokého skusu, který i po posunech čelisti potřebuje stále ještě navýšit implantáty, mám naprosto zničené kloubní hlavice u čelistních kloubů. Tím je dáno vysoké riziko, že čím později podstoupím operaci se zavedením implantátů, tím větší je pravděpodobnost, že do budoucna budu muset absolvovat operaci úplných náhrad čelistních kloubů.

A tak se snažím zajistit zprostředkování úhrady náročné operace implantace zubů, kterou zdravotní pojišťovny neproplácejí. 

Věřte, že jsem obešla většinu, které jsou na našem trhu a snažila jsem se je vždy přesvědčit, že opravdu nejsem obyčejný případ a nežádám je o zaplacení operace z estetického hlediska. Nejde jen o to, že se moc neusmívám, protože mi lidé hned koukají na zuby. V mém případě trpím každodenní bolestí, nemohu jíst nic tvrdého, horkého, studeného a opravdu se bojím, kdy nastane situace a fixační aparát mé zuby neudrží. A také v důsledku zastavení vývoje čelisti mi zůstal dětský obličej, tak mi málo kdo věří můj věk. Bohužel nic z toho pojišťovny nezajímalo a neuspěla jsem. Proto se obracím na vás a žádám tak o pomoc. 

Pokud díky vaší podpoře dokáži dát dohromady potřebnou částku na operaci, která dosahuje výše statisíců, pomohli byste mi, že bych se zbavila každodenních ukrutných bolestí, kdy mi zuby trnou a intenzivně reagují na každou změnu počasí. Pomůžete mi tím, že bych se po dlouhých letech mohla konečně normálně najíst, mohla bych si zkusit, jaké je se například zakousnout do jablka a jiných tvrdých potravin.

 

ŽE BYCH MOHLA NORMÁLNĚ ŽÍT.

 

Díky vaší pomoci budu opravdu šťastná a budu si moci konečně užívat život naplno!

Beze strachu, že kousnu do něčeho, co mi způsobí vypadnutí zubů…

 

Peníze, které by mi zbyly, jsem rozhodnuta vložit jako počáteční kapitál do nadace, kterou bych ráda pomohla ostatním lidem, kteří se potýkají s podobným problémem, a nákladné operace nefinancuje pojišťovna.

 

Protože moc dobře vím, jaké to je, když víte, co by vám pomohlo, ale bohužel jako obyčejný člověk na to prostě nemáte. Tento můj zdravotní problém, který se táhne přes půlku mého života, si bohužel sama zafinancovat nedokáži. Věřte, že jsem se snažila oslovovat i různé přátele a mnoho lidí o pomoc, ale takto velkou částku nedokáže jeden jediný člověk darovat. 

 

Proto vznikl nápad, že kdyby každý, kdo by alespoň jen trochu mohl, přispěl malou částkou, mohla bych získat potřebné peníze a poznat, jaký je život bez rovnátek.
 

DĚKUJI VÁM VŠEM!

Vaše Kiky 

bottom of page